Novosti

25. „Večer polesnjaka“ u Markovcu Našičkom

No Comments

U Markovcu Našičkom održana je u subotu 7.9.2024. tradiocionalna manifestacija „Večer polesnjaka“ i to 25. godinu za redom.  Ekipe koje su pekle polesnjake okupile su se već od ranog popodneva kako bi ukrasile svoje stolove i počele peći ukusne polesnjake. Ekipe koje su ove godine pekle polesnjake su: Matica slovačka Zagreb, Matica slovačka Međurić, Matica slovačka Josipovac, HKD „Podgoračani“ iz Podgorača, NK „Željezničar“ Markovac Našički, Druške, Cipovičky i Nočné neviniatka. Prije samog početka kuluturnog programa sve ekipe su pozdravili počasni gosti. Posjetili su nas: Krešimir Kašuba – gradonačelnik Grada Našice, Krešimir Žagar – predsjednik Gradskog vijeća Grada Našice, Vanja Prošić – vijećnik Osječko-baranjske županije, Mirko Vavra sa suprugom – predsjednik Saveza Slovaka u RH, Zvonko Kostelnik – član Savjeta za nacionalne manjine RH i tajnik Saveza Rusina u RH, Branka Baksa – izaslanica predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Tibora Varge, članica Savjeta za nacionalne manjine te tajnica Saveza Slovaka u RH, Dragoljub Siljanoski – predstavnik makedonske nacionalne manjine OBŽ, Ana Kanđera Legčević – predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ, Kristijan Zavada – predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našice, Michal Spevak – predsjednik Komisije iseljenih Slovaka  pri Matici slovačkoj u Slovačkoj Republici i predsjednik Slovačko-crnogorskog prijateljstva Podgorica, Valeria Balanko – predsjednica Slovaka Ljudevita Štura iz Ukrajine, Jozef i Katka Murin – voditelji folklornog društva FS „Drevar“ i predstavnici mjesta Krasno nad Kysucou iz Slovačke Republike, Karlo Kanis – predsjednik Vijeća mjesnog odbora Markovac Našički, župnik Župe sv. Marka Goran Mitrović i Patrik Alatić – bivši župnik, Vlatka Zahirović – ravnateljica Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama, Sandra Kralj Vukšić – ravnateljica Slovačkog centra za kulturu u Našicama, predstavnici i predsjednici Matica slovačkih, predsjednici i predstavnici markovačkih udruga – DVD Markovac Našički i NK „Željezničar“ te predstavnici medija: Radio Našice, TV Našice, ICT Virovitica i ostali..
Na samom početku programa Vesna Baksa nam je predstavila manifestaciju „Večer polesnjaka“.

Vesna o polesnjacima:
„Danas održavamo srebrnu 25. Večer polesnjaka. Pioniri smo gastronomske manifestacije u bližoj, ali i daljoj okolici. I to kontinuirano. Stari smo kao: 1. Pile i trganci – natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša s trgancima Mađarske kulturne udruge Pelmonostor Beli Manastir (25.-2024.) Za mrvicu smo mlađi od: 1. Ribarskih dana u Kopačevu (1. – 1998., 26.- 2024.)
 A mlađi tek od:

1. Marunade u Lovranu (49.-2024.)

2. Požeške kulenijade (44.-2024.)

3. Čobanijade u Orahovici (30.-2023.)

4. najstarije Fišijade u Hrvata u Nardu (29.-2024.)

5. Fišijade u Požegi (28.-2024.) Svaka čast organizatorima svih ovih događanja. Nisam pobornik proslava obljetnica svakih 5 godina. 25, 50, 75, 100 – to su brojke vrijedne obilježavanja i prisjećanja.  Naročito svaka čast Požegi, Lovranu, Orahovici, Nardu, Kopačevu, Belom Manastiru. Svaka čast i nama Markovčanima. A osim polesnjaka i zabave, tu je još i čitavo bogastvo vrijednog raznolikog kulturno-umjetničkog šarenila. Smatram da naša Večer polesnjaka zaslužuje veću pažnju i veće priznanje.

25 godina održavanja manifestacije Večer polesnjaka u Markovcu Našičkom

Polesnjak je jednostavan i ukusan slovački specijalitet od ribanog krumpira, brašna, jaja, soli i papra, koji se peče u vrućem ulju ili masti. Dobro prija uz pivo, kiselo mlijeko, mlijeko, a neki vole dodati žlicu kiselog vrhnja ili ajvara.

„Večer polesnjaka“ („Večer polesňakov“) je kulturno-umjetnička etno-gastro manifestacija markovačkih Slovaka, koju organiziraju Matica slovačka i SKUU Franjo Strapa Markovac Našički. Ona promiče ples, pjesmu i slovačku kuhinju. Traži strpljivost dok se čeka u redu na štandovima ekipa i točionicima, ali izaziva oduševljenje pri degustaciji. Markovčani su na nju jako ponosni.

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi folklóristi sa vrácali z nejakého vystúpenia a v autobuse analyzovali realizované aktivity a plánovali budúce. Boli všelijaké, ale mne sa zdalo, že ešte voľačo  chýba a preto som povedala: „Mali by sme organozovať niečo so stravou.“  Veduca vystrelila, ako z dela: „Polesňaky.“ Všetci sa hneď zhodli a hľa čoskoro sa objavili Večery polesňakov.

Te 2000. godine ova je manifestacija započela skromno, kao lokalna priredba. Markovački folkloraši željeli su organizirati prepoznatljivu manifestaciju i vratiti gostoprimstvo koje su doživljavali u Hrvatskoj i u inozemstvu. Međutim, povećavao se broj gostiju i sudionika širom Hrvatske, ali i inozemstva, pa s vremenom dobiva međunarodni značaj i postaje tradicionalna. Polesnjaci su se prije pekli pod posebno montiranim šatorom, a kulturno-umjetnički program održavao do 2006. godine na Ljetnoj pozornici, a od 2007. se održava u Drevenici. 

Krumpire je u polesnjake tijekom ovih dvadeset i pet godina neumorno pretvaralo 43 marljivih ekipa uz prosječno sudjelovanje po pet puta. Najvjernije su ekipe NOČNÉ NEVINIATKA, koja je sudjelovala svake godine, te TLAČENICA,  CIPOVIČKE i SLEPÉ ČREVO.  Recepti pojedinih ekipa ne razlikuju se u osnovnim sastojcima. Ekipe su odabirale svoje nazive na različite načine.

Večeri polesnjaka imale su mnoge pokrovitelje i sponzore. Najvjerniji je Savjet za nacionalne manjine RH. Značajan je pomoć Úrada pre Slovákov žijúcich v zahraničí Bratislava (Ureda iseljenih Slovaka Bratislava), zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru, pivovara, proizvođača krumpira, raznih institucija, udruga, tvrtki i obrta… Grada Našica,  Saveza Slovaka u Hrvatskoj, medijskih pokrovitelja… 

Gosti su mogli upoznati glazbu, pjesmu, ples i nošnju našičkoga kraja, šire Hrvatske, nacionalnih manjina u Hrvatskoj (slovačku, češku, rusinsku,  bošnjačku, njemačku, mađarsku, makedonsku), ali i drugih država (Rumunjska, Češka, Slovačka, Crna Gora, Srbija) te romske i grčke plesove i meksičku glazbu.

U kulturno-umjetničkom programu, uz redoviti nastup domaćina SKUU Franjo Strapač Markovac Našički, sudjelovalo je 115 društava (od čega 50 različitih, odnosno 91 gostujuće). Najčešće su nastupili KUD Braća Banas iz Josipovca Punitovačkog (16x) i HKD Lisinski Našice.

Zahvaljujući manifestaciji „Večer polesnjaka“ Markovac je tijekom ovih 25 godina posjetilo mnoštvo   ljudi, a veći dio njih upoznao je i razgledao Našice.  Među njima su bili i mnogi uvaženi gosti – veleposlanici, saborski zastupnici, predstavnici županija, gradova, općina, kulturnih institucija i inozemnih udruga i ureda.

Večer polesnjaka postao je kulturni događaj šireg značaja, pa mnogi Markovčani toga vikenda ugošćuju rodbinu i prijatelje iz udaljenijih mjesta. Pozornica je uvijek lijepo uređena – narančaste kadifice, krumpiri, rascvjetani muškatli, bršljan, kukuruz, bundeve…
Pozerajúc kultúrno-umelecký program publike bolo predstavné  niekoľko reprezentatívnych pamiatok nehmotného svetového kultúrneho dedičstva v Európe z popisu organizácie UNESCO (fujara, jarná obchádzka kráľovien alebo ljeljí z Gorjan, beťárska pieseň). Pestovanie hry na fujaru v Chorvátsku začalo sa v Našiciach a v Markovci.

Velik je broj obožavatelja i ljubitelja polesnjaka i zato su oni sada već nadaleko poznati. Peku se i jedu uvijek i svuda. Markovački polesnjaci su predstavljeni u Ljetnoj razglednici TV Slavonije i Baranje, na međunarodnim etno susretima u Bilju, u ljetnoj emisiji 30 u hladu Hrvatske radiotelevizije, na festivalu Dani slavonske šume, na Krajanskom dvoru u Detvi, nedostaju onima koji presele i odu daleko od baka i mama. Pekli su se  u Gornjem Daruvaru, Valpovu, Josipovcu Punitovačkom, u sklopu dobrotvornih aktivnosti, mirisali su u Zadru, u ukrajinskom gradu Užgorodu. Blagoslovio ga je i biskup. Djeca su ga učila peći i u školi i vole ih jesti. Iako legenda kaže kako je polesnjak hrana za siromašne, za nas je  on Gospodin. Ima svoju manifestaciju Večer polesnjaka od 2000. godine, svoju knjigu Gospodin Polesnjak izdanu 2019. godine, svoj bećarac (jedna od kitica glasi: Polesnjak je nama draga hrana, naprosto mu ne vidimo mana.), svoju skulpturu Djevojku u nošnji s polesnjacima postavljenu 2022. godine, svoje kvizove znanja.  Od jutra, pa do duboko u noć, markovački folkloraši i njihovi gosti radosno mu posvećuju jednu subotu početkom rujna. Zahtijeva trud, malo čak i muke, ali  uzvraća osjećajem zadovoljstva, sitosti i veselja, zbližava ljude i tako ugodno miriši.

Večer polesnjaka je veselo druženje, drugi markovački kirvaj, kombinacija gastronomske ponude i folklornog programa. Matica slovačka i SKUU Franjo Strapač organiziraju te okupljaju i angažiraju ljubitelje slovačkog folklora i polesnjaka, entuzijaste.“

Nakon Vesne, sve nazočne pozdravila je Vesna Budoš – predsjednica SKUS-a „Franjo Strapač“ i MS Markovac Našički. Potom su publiku pozdravili i gosti i čestitali na 25. „Večeri polesnjaka“ i na uspješnom održavanju tradicije. U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupali su naši članovi SKUS-a „Franjo Strapač“ te su se predstavili plesovima „Horehronie“ – velika plesna skupina, „Na potoku“ – srednja plesna skupina i plesovima „Odzemok“ i „Cindruška“ – mala plesna skupina. HKD „Podgoračani“ iz Podgorača predstavili su se pjesmama: Svatovac; Oj, garava, garava i Noćima, danima. KUD „Joakim Hardi“ iz Petrovaca predstavili su se plesom „Rusinski pastirski plesovi“. Matica slovačka Međurić i njihov FS „Orava“ se predstavio slovačkim narodnim plesovima.  MS i SKUS „Bratov Banasovcov“ iz Josipovca Punitovačkog otplesali su „Flaškovi tanec“ i „Zamutovski čardaš“ te su nam heligonkari odsvirali „Od mestečka do mlina“. A naši dragi gosti iz Slovačke, FS „Drevar“ iz Krasna nad Kysucou predstavili su se sa tri atraktvina plesa: „Horehron“, „Šariš“ i na samom kraju zatvorili kulturno umjetnički program sa ciganskim plesom gdje su digli publiku na noge uz gromograsan pljesak. Zahvaljujemo im se na posjetu i veselimo se odlasku kod njih u skoroj budućnosti. Nakon nastupa voditelji programa Marija Djedović i Karlo Malovčak pozvali su ekipe koje su pekle polesnjake na pozornicu gdje im je predsjednica Vesna Budoš uručila diplome te članicama skupine „Nočné neviniatka“ uručila i prekrasne bukete jer one peku polesnjake svih ovih 25. godina. Zabava je potraja do kasno u noć uz glazbeni sastav „Impuls Bend“ iz Požege, te su gosti nastavili uživati u polesnjacima i druženju. Zahvaljujemo se sponzorima: Savjetu za nacionalne manjine u RH, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Savezu Slovaka u RH, Gradu Našice, Vijeću mjesnog odbora Markovac Našički i Turističkoj zajednici Grada Našica.

Tekst: Vjera Petrović

Vaš komentar